Overgrep? Igjen?

Ikke mange dagene etter at DITT fyrtårn i blagosfæren har hatt tanker rundt Kvinnegruppa Ottar og deres lite smigrende syn på mennesker av det sterke kjønn, kommer det frem NOK en sak som vitner om direkte sjikane av mannspersonen som sådan. Ikke fra Ottar, ikke fra hobbyfeminister, ikke fra Siv Jensen… Men fra British Airways!

I Dagbladet kan en lese om stakkar Mirko Fischer, som på sin flyreise ble fortalt at han ikke fikk sitte ved siden av sin kone (som forresten var gravid i sjuende måned) fordi det satt et barn i setet ved siden av ham. Høres harmløst ut, tenker du kanskje. Hva var egentlig problemet? Jo, at menn ikke har lov til å sitte ved siden av barn som reiser alene på fly. Dette gjelder ikke bare barn som reiser alene, men også barn som reiser sammen med foreldrene hvis disse ikke sitter i samme setegruppe. Saken står bedre beskrevet i Daily Mail, for dere som er drevne i utaskjærsk.

Sakens kjerne er at Fischer mener at British Airways’ policy på dette med «fremmed mann ved siden av barn» er kjønnsdiskriminerende, og stempler alle menn som overgripere. Han sier også at sjansene for at et overgrep skal finne sted på et fly, et «offentlig rom» der folk sitter som sild i tønne og flyvertinner sprader rundt i midtgangen med jevne mellomrom er mye godt lik null. Statistisk sett er jo sjansene større for at barnet blir utsatt for overgrep av sine egne familiemedlemmer – skal British Airways nekte foreldre å sitte sammen med barna sine?

Fischer går nå rettens vei for å få British Airways til å forandre det han mener er er en diskriminerende regel, i håp om å la andre menn slippe å bli behandlet på samme måte. Han betaler sine egne saksomkostninger, og har allerede lovet å donere en eventuell erstatningssum til NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children).

Saken er nokså fersk, men jeg kan fremdeles ikke se at mine venner i Kvinnegruppa Ottar har uttalt seg om denne saken? Skal vi dømme etter utsagnene fra Anne Kalvig i den tidligere ombloggede appellen hennes ser det ut til at de stiller seg trygt og bredbent på British Airways’ side (selv om jeg må få presisere at dette er mine egne antagelser, og ingenting annet).

I sitt innlegg i Stavanger Aftenblad den 16/1 skriver Randi Mobæk, under overskriften «Sexisme gir flere overgrep mot kvinner!«, blant annet dette:

Politikerne sier nei til etablering av Hooters i Stavanger fordi de vil opprettholde skjenkeringen. For en pysete holdning! Betyr dette at dersom en annen restaurant vil etablere konseptet med nesten- toppløsservering innenfor skjenkeringen, så er det greit?

(…)

Vi har en situasjon i byen der unge jenter nesten er fritt vilt for overfallsvoldtekter. I denne situasjonen trenger vi tiltak for å øke gutters respekt for jenters grenser og handlingsrom. Holdningene bak Hooters står for det motsatte, nemlig at lettkledde, unge jenter skal være blikkfang og oppkvikkende sexobjekter for å selge øl med litt attåt. Omkostningene med et slikt budskap bærer jenter og kvinner som blir utsatt for menn sine feiloppfatninger om seksualitet.

«Tiltak for å øke gutters respekt for jenters grenser og handlingsrom»? En ideell måte å øke menns respekt for kvinner på et generelt nivå hadde jo vært et standpunkt fra Kvinnegruppa Ottar og lignende organisasjoner i saken om Mirko Fischer, og lignende saker hvor det klart kommer frem at det faktisk praktiseres grov forskjellsbehandling mellom kjønnene.

Kvinnegruppa Ottar stiller seg kritisk til retningslinjene til British Airways, som vi mener er kjønnsdiskriminerende og som bidrar til å forulempe kampen for likestilling mellom kjønnene (sitat Trond Ødegård)

Hadde ikke det vært fint? Hadde det ikke vært kjekt å bidra litt til LIKESTILLING i stedet for å stå i konstant opposisjon til mannskjønnet som sådan? Men neida, alle ressurser går til å bekjempe restaurantkjeden Hooters (som ønsker å etablere seg i Stavanger), strippeklubb i Bergen og lignende saker de mener bidrar til objektgjøring av kvinner, og som bidrar til holdninger og verdier som er skadelig for oppvoksende jenter. Hva med den stakkars gutten som opplevde at personen i nabosetet på BA-flyet fikk høylydt beskjed om å flytte seg på grunn av redsel for overgrep? Hvilke holdninger skaper slike opplevelser hos ham?

Feminisme er et politisk prosjekt for å forandre dagens kjønnsnormer. Målet for feminismen er et samfunn der kvinner ikke er underordnet menn, og der status ikke er bestemt av kjønn.

Sitatet er hentet fra Kvinnegruppa Ottars prinsipprogram. Målet er altså et samfunn der status ikke er bestemt av kjønn. Eksempelvis et samfunn der menn IKKE blir automatisk stemplet som potensielle overgripere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: