Fotball, post finale.

Mange (eller… ingen, egentlig) har lurt på hvorfor jeg ikke har skrevet mer om fotball i det siste, da ryktene skal ha det til at det har vært sparket ball i nedre deler av Afrika. Og greier jeg å overbevise folk om at jeg ikke har fulgt med? Ingen som kjenner meg, i alle fall.

VM er over, og den sedvanlige miksen av glede, skuffelse, irritasjon og angst som har regjert verden, nettavisene, blagosfæren og Twitter over har satt spor. Nå skal jeg ikke på strak vrist si at de utenomsportslige tingene har stått mest i fokus den drøye måneden VM har pågått, men noen elementer har det jo vært. Pluss noen sportslige, så klart. Vi tar for oss noen av dem, gjør vi ikke?

JABULANI. Først ut var selvfølgelig ballen. Adidas har i en årrekke produsert offisielle VM-baller, og en tar ikke hardt i når en sier at årets utgave, Jabulani, er blant de mest omdiskuterte. Profilene var tidlig ute og slaktet ballen (Iker Casillas var blant dem – ironisk nok endte han opp som verdensmester og turneringens beste keeper), og kommentatorer og liksom-peiling-folkens i avisredaksjonene har gitt stakkar Jabbie skylda for alt fra manglende frisparkmål til strømbrudd.

VUVUZELA. Når ballen endelig var i bruk, fikk folkens nok et element å irritere seg over. Vuvuzelaen, et tradisjonelt (?) sør-afrikansk tribuneuromoment, ble utskjelt og latterliggjort av en hel verden. Bortsett fra de 50.-60.000 som til enhver tid befant seg på tribunen, så klart. Vuvuzelaen gav riktignok grobunn for mye viral humor, og det skal en jo ikke kimse av.

LITE MÅL. Første VM-runde bestod ikke av all verdens scoringer, og folkens var selvfølgelig ute med leppa. «Tidenes dårligste VM noensinne!«, var kampropet. Helt til en smarting hevdet at «Øyh, kæra… Det pleier jo å være litt rolig de første kampene, gjør det ikke?«. Så holdt folkens kjeft en stund.

STREIK. Frankrike røyk ut etter gruppespillet. Det gjorde forresten Italia også. Good riddance.

FOLKENS. «Frankrike og Italia er ute allerede etter gruppespillet. Europa mister nå garantert minst én plass til sluttspillet i 2014!» Folkens var helt fra seg. Europa gikk på ræva. Fast forward to uker; tre av fire lag i semifinalene var europeiske. Fast forward ennå en uke; europeiske lag tok de tre øverste plassene. Heia folkens.

JOHN TERRY. Lekte Moyheldeen etter to av tre gruppespillkamper, og tok æren når England gikk videre. Bloody cnut…

MARADONA. Argentina lekte seg videre fra gruppespillet, og slo Mexico på snørra i åttedelsfinalen. Maradona var et geni. Argentina tapte 4-0 for Tyskland i kvarten. Maradona var en flopp.

TYSKLAND. Ut med tradisjonelt maskineri, inn med moderne hi-tech. Müller (med nummer 13 – god tradisjon), Özil, Schweinsteiger & co. imponerte alle. Helt til de møtte Spania. Uansett, for de fleste (inkludert meg) står Tyskland igjen som et av høydepunktene fra årets VM.

NELSON MANDELA. Jaggu kom han ikke til slutt, gitt.

UT MED DOMMER’N… Howard Webb, på VGD kjent som tidenes dårligste Premier League-dommer, kronet en flott sesong (han har allerede dømt CL-finalen) med VM-finale. Og gjorde en god figur. Så får bare nederlenderne klage i vei.

FINALEN. Spania drøyde i 116 minutter før de fant målet. Kjekt at det var Iniesta som fikk æren av å skyte pokalen til Iberia for første gang. Nederland røk på sitt tredje finaletap. Men i motsetning til laget fra 70-tallet som vant fotballhjerter verden over med totalfotballen, fikk nok ikke Nederland stort flere tilhengere etter gårsdagens finale. Mark van Bommel skulle aldri fått lov til å nærme seg en fotballbane (han kunne spilt basket sammen med Marco Materazzi), og Nederland skal i det hele tatt være glad for at de slapp unna med ETT rødt kort.

RESPECT. UEFA og FIFA har kjørt holdningskampanje etter holdningskampanje for å få spillere og tilskuere til å respektere dommeren. Holdningskampanjesamarbeidskomitéutvalget må nok sette seg ned og skissere en til, gitt. Finaledommer Howard Webb fikk nemlig det glatte lag av omtrent samtlige finalespillere. LITT morsomt er det riktignok å se nederlendere flokke seg rundt Mr. Webb for å klage på et rettferdig idømt gult kort. Det blir som å se en full trafikkant skjelle ut en politimann som har gitt ham bot for ødelagt blinklys, når politimannen EGENTLIG kunne slengt ham i buret for fyllekjøring.

Vel, nå er det uansett over. Fire år til neste gang. Eller EM om to, hvis du ikke gidder å vente. Eller, som oss andre, er det bare å vente en drøy måned til Premier League starter opp igjen.

Flere ting som bør være med i en standard VM-oppsummering? Kom gjerne med tips. Heia fotball.

Reklamer

4 tanker om “Fotball, post finale.

 1. joelpan juli 13, 2010, kl. 4:55 am Reply

  Diego Forlan og Uruguay med 3,9 mill innbyggere og 4. plass

  Og blekkspruten Paul som tippet rett utfall på samtlige finalekamper :-)))

  • villahoien juli 13, 2010, kl. 7:03 am Reply

   Forlan imponerte stort. Spilte medspillerne gode, spilte godt selv, puttet 5 mål og vant vel Gullballen også?

 2. Stewie Griffin juli 13, 2010, kl. 2:29 pm Reply

  Historisk sett så er vel Uruguay å regne blant stormaktene innen internasjonal fotball? Vant vel første verdensmesterskapet, og »snøt» Brasil for verdensmestertittelen i ’50.

  • villahoien juli 13, 2010, kl. 6:02 pm Reply

   Njoo, njaa… Skal en se slik på det er jo Skeid en stormakt i norsk fotball, med sine 8 NM-titler. Ett mindre enn Rosenborg, og flere enn f.eks. Viking, Brann, Vålerenga og Lillestrøm.

   Det til side, det er så klart en imponerende prestasjon av et land med knappe fire millioner innbyggere. En vesentlig større prestasjon enn de i hhv. 1930 og 1950, på grunn av konkurransen. Europeiske lag var jo (så godt som) fraværende i 1930, for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: