Overgrep?

Kva er kjenneteikn på ein overgripar? Er det at han har eit spesielt yrke, som til dømes taxisjåfør? At han er ikkje-vestleg innvandrar? Muslim? Eller at han er sosialt utslått, rusa, arbeidslaus og fattig? Eller er det kanskje typisk ein som er privilegert, har makt over andre, tener gode pengar, er sjarmerande og intelligent? Ingenting av dette er kjenneteikn i seg sjølv, og alt dette er kjenneteikn. Overgriparen, mishandlaren, voldtektsmannen, drapsmannen, har som fellestrekk at han er mann. Mannskjønnet er kjenneteiknet på ein overgripar. Denne sanninga er vond å vita, for alle oss som også kjenner dei flottaste, beste menn me kan tenka oss.

Dette er et lite utdrag fra Anne Kalvigs apell fra «Ta byen tilbake»-markeringen på den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, 25. november 2009

Nå skal det sies at jeg PÅ INGEN MÅTE støtter overgrep av noe som helst slag mot noen som helst. I det hele tatt. Basta. Det jeg derimot ikke liker er at mannen ALLTID skal være roten til alt vondt. Nå skriver riktignok Anne Kalvig også «Denne sanninga er vond å vita, for alle oss som også kjenner dei flottaste, beste menn me kan tenka oss». Ut fra dette kan jeg trekke følgende konklusjon:

 • Noen menn er flotte og beste
 • Resten av mannfolk er overgripere
 • Kvinner er UTEN UNNTAK offer.

Well… Jeg vil nok med et minimum av innsats finne en god del beviser på det motsatte, men nøyer meg med noen få.

Er det noen som husker Lynndie England? Ikke? Vel, det er et navn du sjelden hører fra kvinnesakskvinner. Hvorfor? På grunn av de grusomme voldshandlingene og overgrepene hun var delaktig i i Abu Grahib-fengselet i Irak som ble kjent verden over den 28. april 2004. «Unntaket som bekrefter regelen», tenker du. Men hva med Endre Førland (daglig leder ved Senter for seksuelt misbrukte menn i 2005) som sa at hver tredje mann som meldte fra om overgrep sa at overgriperen var en kvinne?

Dette blir grusomme eksempler. Det finnes MINST like mange overgrep, sannsynligvis av verre art (selv om Lynndie England virker å være ei kraftbitch av episke proporsjoner) enn disse, som er utført av menn. Poenget mitt er at å hevde at «Overgriparen, mishandlaren, voldtektsmannen, drapsmannen, har som fellestrekk at han er mann» blir for dumt. Det hjelper ikke kvinnesaken – snarere tvert imot gjør det at jeg personlig får et enormt dårlig inntrykk av disse kvinnesakskvinnene, som helst hadde sett at menn ikke hadde eksistert (hvordan hadde det gått med menneskeheten da? Hm?). 

…men kan man egentlig forvente noe annet av en sosial klikk hvis ypperste bud (Likestillingsloven) åpner med en selvmotsigelse? Jeg husker en sak på Kveldsnytt for noen år siden, hvor det ble presentert at SINTEF hadde lagt frem en rapport som sa at menn som sovner bak rattet er en fare for trafikken (grovt sett, det var i alle fall det nyhetsoppleseren sa – og jeg lo). Det hadde ikke forundret meg om Ottar stakk frem hodet og sa at «Dette hadde ALDRI skjedd kvinner! For det første sovner vi ikke bak rattet, og NÅR vi gjør det har vi kapasitet til å gjøre flere ting samtidig.» Jadda. Å sove og å kjøre bil er to aktiviteter som LETT lar seg kombinere, såfremt du har livmor og innovertiss. Gad!

Jeg har sikkert ikke vært rolig nok til å få frem gode poenger i dette innlegget, men jeg vil avslutningsvis gå tilbake til Anne Kalvigs åpningssitat. Først vil jeg likevel presisere ordet overgrep. Iflg. Farlex’ nettordbok er definisjonen på overgrep som følger:

subst. n overgrep () [‘oːʋəɾgɾeːp] inngrep el. krenkelse.

Så til åpningssitatet:

Overgriparen, mishandlaren, voldtektsmannen, drapsmannen, har som fellestrekk at han er mann. Mannskjønnet er kjenneteiknet på ein overgripar.

Vet du, Anne Kalvig, nå ble jeg krenket. Tenk over det neste gang du drar på deg de røde strømpene for å appellere.

…din jævla overgriper.

UPDATE: Bare for sikkerhets skyld, hvis noen syns dette innlegget er usaklig og slikt… Lo and behold, I’ve gone ahead and topped it!

Reklame

3 tanker om “Overgrep?

 1. Jon Norueguês januar 20, 2010, kl. 7:40 am Reply

  Ble uthengt som pervers av flyselskap.

  Fischers kone Stephanie (30) var gravid i sjuende måned og følte seg mest bekvem med vindussete. Derfor hadde hun booket sete der med mannen ved siden av.
  Fischer fikk da plass mellom sin kone og en 12 år gammel gutt.

  Når alle passasjerene hadde satt seg, tok BAs flyverter en runde rundt i kabinen. Da ble Fischer orientert om BAs barnepolitikk og bedt om å flytte seg.

  Først forlanget han å få sitte ved siden av sin gravide kone. BAs flyvert advarte om at flyet ikke ville ta av før Fischer hadde flyttet seg.

  Han adlød ordre, men nå skal retten prøve lovligheten av slik praksis hos et av Europas største flyselskaper.

  – British Airways fikk meg til å føle meg som en kriminell i konfrontasjon med de andre passasjerene. Og det stakkars barnet må ha trodd at vi var ekstremt uvennlige som ikke tok sjansen på å prate med han underveis. Denne situasjonen var fullstendig ydmykende, sier Mirko Fischer.

  Han fikk også vite at «fremmed mann- og barn-regelen» også gjelder barn som reiser sammen med sine foreldre – hvis de ikke sitter på samme seterekke.

  Forretningsmannen skal betale saksomkostninger selv. Hvis han får erstatning for diskriminering, skal pengene gå til en organisasjon som jobber mot misbruk av barn (NSPCC).

  En talsmann for BA sier at selskapet ikke vil kommentere saken fordi den er berammet for retten.

 2. […] mange dagene etter at DITT fyrtårn i blagosfæren har hatt tanker rundt Kvinnegruppen Ottar og deres lite smigrende syn på mennesker av det sterke kjønn, kommer det frem NOK en sak som vitner om direkte sjikane av mannspersonen som sådan. Ikke fra […]

 3. […] HELVETE! Skjerp dere. Alle som én. Denne himmelropende idiotien bør overlates til de som virkelig kan det! […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: